Pitanje:
Koji su plinovi potrebni za stvaranje zvijezde?
Timtech
2013-09-27 01:55:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Koji su plinovi potrebni za započinjanje stvaranja zvijezde i zašto su ti plinovi potrebni? Koje su njihove funkcije?

Zapravo vam ne trebaju 'plinovi' - samo vam treba materija, posebno atomi s malom nuklearnom težinom. Da se nekako skupi ogromna količina smrznute vode (tj. Vodika i kisika), dobili biste i zvijezdu.
Dva odgovori:
#1
+8
MBR
2013-09-27 17:18:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ovisi o vrsti zvijezde koju želite napraviti.

U osnovi, ono što stvarno trebate je hidrogen; čim se negdje skupi dovoljno hidrogena i sruši se, na kraju ćete dobiti zvijezdu.

Ali , ako samo imate hidrogen, dobit ćete vrlo masivnu zvijezdu, a sa povijest različita od zvijezda promatranih u lokalnom svemiru. Zašto je tako?

  • hidrogenska kiselina je loša rashladna tekućina, stoga masa traperica (minimalna masa za gravitacijski kolaps strukture gustoće) , koji jako ovisi o temperaturi, bit će puno veći ako je temperatura viša. U praksi to znači da će nastale zvijezde biti puno masivnije.
  • potreban vam je barem mali dio ugljika za pokretanje CNO ciklusa u zvjezdanim jezgrama (CNO ciklus je jedan od dva načina sagorijevanja hidrogen i pretvoriti ga u helij); zvjezdane su jezgre tada vruće i gušće, a zvijezde postaju vruće i svjetlije.

Dakle, ako želite napraviti zvijezdu kakvu obično opažamo u našoj galaksiji, trebat će vam i neke molekule ( nadamo se ima ih dosta), a također i malo ugljika. Inače, dobit ćete velike, masivne, vruće i svjetleće zvijezde. Kao i prva generacija zvijezda (zvane zvijezde populacije III, možete vidjeti ovdje ako želite više prljavih detalja) u ranom svemiru.

[Ethan Siegel] (https://medium.com/starts-with-a-bang/this-one-imperfection-in-nuclear-physics-allowed-earth-to-exist-195ecc0da9ca) ističe da vodik mora sadržavati mala količina deuterija.
#2
+5
Manishearth
2013-09-27 17:41:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bilo koji plin koji ima manju atomsku masu od željeza. Jedini uvjet plina je da nuklearna fuzija s njim bude egzotermna (energija potrebna za stapanje jezgri mora biti manja od dobivene energije).

Međutim, obično je većina vodika najbolja. Ako je glavnina plina višeg elementa, trebat će nam dovoljna gravitacijska sila da pokrene fuziju, a to nije uvijek lako.

Iako je moguće da samo vodik započne fuziju zvijezda, malo ugljika ili dušika je dobra stvar za učinkovitije pokretanje fuzije.

Različiti početni uvjeti dovode do različitih vrsta zvijezda.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 3.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...